فروشگاه اینترنتی بیگودی

سبد خرید من

نقش مهم ویتامین B در لوازم آرایشی و بهداشتی

ویتامین B

مقدمه:

ویتامین‌ها را به دو دسته مهم، شامل ویتامین‌هاي محلول در آب و ویتامین‌هاي محلول در چربی، تقسیم کرده‌اند. ویتامین E، ویتامین K، ویتامین  Dو ویتامین A را نیز محلول در چربی و ویتامین C و ویتامین‌هاي گروه B را محلول در آب دانسته‌اند. علاوه بر مواد معدنی، ویتامین‌ها نیز مورد نیاز بدن هستند؛ زیرا بدون حضور آن‌ها در غذا، سلامتی و تعادل اعضاي بدن ناپایدار می‌شود و در اعمال حیاتی اختلالاتی ایجاد می‌گردد و عوارضی بروز می‌کند که گاه منجر به مرگ می‌شود. ویتامین‌ها سوخت و ساز بدن را تنظیم می‌کنند و تنها کمبود یک ویتامین می‌تواند، تمام بدن انسان را به مخاطره اندازد.

 

ویتامین B:

گروه ويتامين‌هاي B خود شامل تيامين، ريبوفلاوين، پانتوتنيك اسيد، پيرودوكسين، سيانوكوبالامين، فولاسين، نياسين و بيوتين است. ویتامین های B به حفظ عضلات، پوست، ناخن ها و موی سالم کمک می‌کنند.

 

تيامين B1

شكل اصلي تيامين در بافت‌هاي حيواني، استر دي فسفات يا تيامين پيرو فسفات (T.P.P) است. بخاطر OH مي‌تواند استر ايجاد كند. 2 حلقه هتروسيكليك دارد. حلقه داراي S تيازول است و حلقه داراي 2 ازت پيريميدين است. عملکرد اصلی تیامین شامل متابولیسم انرژی و جریان عصبی و تجزیه کربوهیدرات است.

 

B2 ريبوفلاوين

ساختمان آن از مشتقات رنگي به نام فلاوين 1 گرفته شده كه خود از سه هسته حلقه‌اي ايزوآلوكسازين مشتق گرديده است. B2 با ساير ويتامين‌هاي گروه B در عوارض بري بري و پلاگر موثر است. از بارزترين علائم كمبود B2 ترك خوردن گوشه لب انسان است.

اسيدپانتوتنيك B5

نام شيميايي اين ويتامين آميد بتا آلانين و اسيد آلفا و گاما دي هيدروكسي بتادي ميتل بوتيريك است. وجود اسيدآمينه بتاآلانين ضروري است. این ویتامین به عنوان نرم کننده پوست و مو به‌ کار می‌رود.

 

پيريدوكسين  B6

اين ويتامين نيز از حلقة هتروسيكليك پيريدين مشتق مي‌گردد. این ویتامین خاصیت ضد التهاب پوست دارد. این ویتامین محلول در آب بوده و بخشی از کمپلکس ویتامین B می‌شود.

 

فولات  B9

فولات که به نام اسید فولیک و اسید پترویل گلوتامیک نیز شناخته می‌شود برای تولید و نگهداری سلول‌های جدید به ویژه طی زمان‌های تقسیم سریع سلولی (مانند حاملگی) لازم است.

 

سيانوکوبالامين (B12)

سيانوکوبالامين از غذاها به دست می‌آید و آزاد می‌گردد، به عامل داخلی معده متصل و به ایلئوم حمل می‌گردد و در آنجا با یک گیرنده روی سطح سلولی مخاطی تداخل می‌کند تا جذب و انتقال به داخل گردش خون گردد.

 

منابع غذایی ویتامین های B:

ویتامین‌های B در گیاهان و حیوانات مشاهده می‌شوند. ویتامین B12 تنها موردی است که در محصولات حیوانی یافت می‌شود همانند گوشت، ماهی و تخم مرغ منابع خوبی برای ویتامین B12 هستند. ریبوفلاوین (B2) در شیر، نخم مرغ، غلات و حبوبات و نان‌ها یافت می‌شود. منابع غذایی نیاسین شامل گوشت‌ها (به ویژه گوشت قرمز)، لوبیا و غیره یافت می‌شود. اسید پانتوتنیک در تخم مرغ، ماهی، تمام نان‌های گندم و غلات و سبزیجات وجود دارد. پیریدوکسین (B6) در بادام زمینی، سبزیجات، سیب زمینی و موز یافت می‌شود. فولات (B9) در گوشت‌ۀای احشاء، سبزیجات سبز، تخم مرغ وجود دارد.

 

نتیجه‌گیری:

پانتول فرم الکلی فعال پانتوتنیک اسید است که در پوست به وسیله آنزیم‌ها، به وسیله آنزیم‌ها، به پانتوتنیک اسید (B5) تبدیل می‌شود. این ویتامین، به عنوان حالت دهنده و نرم کننده در شامپوها و اسپری‌های مو، حالت دهنده و نرم کننده در شامپوها، اسپری‌های مو، حالت دهنده‌های مو نیز مرطوب کننده‌ها مصرف فراوانی دارد. از آنجا که این ماده قابلیت جذب آب و نگهداری آن را دارا است، بیشتر به عنوان یک هومکتانت مطرح است و چون آب، ماده طبیعی حالت دهنده پوست و مو است، این ویتامین می‌تواند در فرآورده‌های پوست و مو نقش مهمی را ایفا کند.

بسیاری از کرم‌ها ولوسیون‌های مرطوب کننده غنی از ویتامین، حاوی 5 درصد پانتول هستند که می‌تواند به تسریع روند بهبود زخم‌ها هم کمک کند. به عنوان یک هومکتانت، ویتامین B5 می‌تواند آب را از اپیدرم و درم به طرف لایه شاخی بکشاند و پس از آن، می‌تواند با استفاده از اثر Occlusive (پوشانندگی) فرآورده‌ها، آب را در لایه شاخی نگهداشت. اگر رطوبت محیط 70٪ باشد پانتول می‌تواند آب را از محسز هم جذب کند.

در واقع در غیاب هومکتانت، آبی که از فآورده به پوست می‌رسد، به سرعت تبخیر می‌شود. هومکتانت‌ها همچنین می‌توانند با پر کردن فواصل بین کورئوسیت‌ها (در نتیجه وارد کردن آب به سلول‌ها و متورم کردن آن‌ها) نرمی پوست را افزایش دهند.

در فرآورده‌های مو، نیز پانتول به عنوان یک هومکتانت به کار می‌رود تا میزان آب ساقه مو و در نتیجه الاستیسیته آن را افزایش دهد، پانتول، همچنین برای مو ضروری است و می‌تواند از مناطق فاقد کوتیکول وارد ساقه مو نیز مناسب است و حالت پذیری و درخشش و نرمی مو را افزایش داده و از الکتریسیته ساکن آن می‌کاهد.

نویسنده محسن شجایی

ویتامین A خواصی جذاب در آرایش و بهداشت

ويتامين A

مقدمه:

ويتامين‌هاي محلول در چربي هستند ویتامین A خانواده‌ای شامل انواع مختلف ویتامین تحت رتینوئید (رتینول یا ویتامین A فعال، رتینال و اسید رتینوئیک)، کارتنوئیدها (لیکوپن و لوتئید) و پرو ویتامین کارتنوئید A (γ،β  و α کاروتن) می‌باشد. ویتامین A خوراکی برای جذب به چربی نیاز دارد، از دستگاه گوارش جذب می‌شود و در کبد (٪90) و سایر نواحی شامل شبکیه ذخیره می‌گردد. علاوه بر این رتینول نسبت به سایر کارتنوئیدها بیشتر جذب می‌شود. ویتامینA  داراي نقش مهمي در بيوسنتز پروتئين مي‌باشد همچنین به دليل نقش مهم آن در شبكيه چشم (Retine) و عمل بينايي و درغروب آفتاب و در تاريكي، رتينول Retinol مي‌گويند. در شبكيه چشم ویتامینA به شكل آلدئيدي يعني Retinene رتينن و يا رتينال Retinal وجود دارد. رتينال به كمك يك واكنش آنزيمي احياء گرديده و به رتينول مبدل مي‌شود و به عكس رتينول در اثر اكسيداسيون قابل تبديل به رتينال است. آنزيم كنترل كننده اين واكنش رتينول دهيدروژناز و كوانزيم آن NAD+ است.

ش

تصویر 1: اشکال مختلف ویتامین A

ویتامینA:

رتينول (C20H29OH) يك الكل مونوهيدريك، غير اشباع بوده كه زنجيره كربني آن داراي چهار اتصال دوگانه است و به يك حلقة شش ضلعي به نام بتا يونونβ − Ionone  متصل مي‌گردد. حلقه شش ضلعي نيز داراي يك پيوند دوگانه بين كربن‌هاي β,α است. اين ويتامين به صورت كريستالي جامد و زرد رنگ بوده و در آب نامحلول و در چربي و حلال‌هاي مختلف چربي محلول است در مجاورت هوا و نور به سادگي بر اثر اكسيداسيون از بين مي‌رود. تركيبي به فرمول C20H27OH در ماهي يافت شده كه از نظر ساختمان شباهتي نزديك به ويتامين A دارد، اين تركيب را دي هايدرو رتينول يا ويتامين A2 مي‌خوانند.

پرو ويتامين A را كاروتنوئيدها گويند. در طبيعت 600 نوع كاروتنوئيد شناسايي شده است، ولي تنها چند نوع آن مي‌تواند به ويتامين A تبديل شود. كاروتنوئيدها به رنگ‌هاي زرد، نارنجي و قرمز يافت مي‌شود.

كاروتنوئيدها خود شامل دو دسته 1 – كاروتن‌ها 2- گزانتوفيل‌ها مي‌شوند.

گزانتوفيل‌ها: مانند كريپتوگزانتين، زي‌گزانتين و لوتئين كه بيشتر آنها نمي‌توانند به ويتامين A تبديل شوند.

كاروتنها: كه خود داراي فرم آلفا، بتا و گاما كاروتن هستند، فعال‌ترين فرم آن نوع بتا است به رنگ قرمز و نارنجي بوده و در هويج اسفناج و كاهو وجود دارند كه فرمول شيميايي آن عبارت از C40 H56 است. فرمول گسترده آن يك زنجيره كربني است كه در دو انتها به يك حلقه 6 ضلعي منتهي است.‌

 

خواص ویتامین A:

ويتامينA ريز مغذي است كه بر اي عملكرد مناسب سيستم ايمني بدن، تمايز سلولي، پايايي سطوح اپيتليال و موكوسي، رشد، توليدمثل و بينايي لازم و ضروري مي‌باشد. در درمان عفونت دستگاه ادراري، استفاده از ويتامينA سودي دو چندان داشته و همچنين در مثانه در فراهم كردن سد دفاعي مناسب بر عليه عفونت كمك مي‌كند.

ویتامین A می‌تواند علایم پیری پوست را کاهش داده یا درمان کند. این خاصیت توسط Albert Kingman شناخته شده است. وی همچنین دریافت که تریتینویین موضعی (فرم ترانس رتینوییک اسید) می‌تواند به عنوان ضد چروک، ضد لک، نرم کننده و درمان کننده کراتوزهای فعال پیش سرطانی منتج از تابش UV عمل کند. پیش از این نیز، رتینوئیدها به عنوان تسریع کننده روند بهبود زخم‌ها شناخته شده و اصلی‌ترین داروهای تجویزی درمان پیری پوست بوده‌اند. فرمولاسیون رتینوییدها به علت ناپایداری ذاتی آن‌ها در برابر نور، مشکل است. این ترکیبات به عنوان آنتی‌اکسیدان عمل کرده و در برابر نور به سرعت به فرم‌های غیر فعال تبدیل می‌شود. به همین علت فرم‌های خوراکی ویتامین A در بطری‌های تیره رنگ و رتینوئیدها در تیوب‌های فلزی شفاف یا پلاستیکی بسته‌بندی می‌شوند تا از تابش UV در امان باشند. در صورت اکسیداسیون رتینوییدها، فرآورده‌های حاوی آن‌ها به رنگ زرد در می‌آیند. گرچه فرمولاسیون رتینیل‌پالمینات در محصولات پوستی OTC بسیار آسان است، این ترکیب در پوست فاقد فعالیت بیولوژیکی است و تنها با شکست باند استری آن در پوست و تبدیل رتینول به رتینوییک اسید (مسئول فعالیت بیولوژیکی فرآورده‌های حاوی رتینول) فعال می‌شود. اما متاسفانه تنها مقادیر کمی از رتینول می‌توانند توسط پوست به رتینوییک اسید تبدیل شوند و به همین علت هم محصولات حاوی رتینوییک اسید کارایی بیشتری دارند.

 

منابع غذايي ويتامين A چه هستند؟

ویتامين A در منابع گياهي به صورت پيش ساز ویتامين A در انواع كاروتن‌‌ها به ویژه بتاكاروتن و در منابع حيواني به شكل رتينول فعال یافت مي‌شود. بهترین منابع ویتامين A منابع حيواني آن است، زیرا از قابليت جذب بهتري برخودارند.

منابع حيواني:

جگر، زرده تخم مرغ، قلوه، شير و لبنيات پرچرب، كره، ماهي كوچك با جگر (مثل كيلكا).

منابع گياهي:

سبزي‌هاي برگ سبز تيره مانند اسفناج و كاهو، جعفري، سبزي‌هاي زرد نظير هویج و كدو حلوایي، ميوه‌هاي زرد و نارنجي رنگ مثل زردآلو، آلو، هلو، قيسي، خرمالو، نارنگي، موز و انگور، طالبي، گرمك.

 

 

نتیجه‌گیری:

ویتامین A در علم آرایشی بهداشتی دارای خواصی متعددی می‌باشد که با کمبود این ویتامین مواجه می‌شود. كمبود آن سبب اگزروفتالمي (خشكي چشم) مي‌گردد. كمبود آن سبب خشك و تيره شدن پوست (شاخي شدن غدد ترشحي عرق) مي‌شود. همچنین نقش ویتامین A در خشکی چشم و کراتوکونژکتیویت و اشکال در تمایز سلول‌های پوششی قرنیه اشاره نمود. کمبود ویتامین A منجر به اشکال در تمایز اپی‌تلیوم قرنیه و ملتحمه و خشکی چشم می‌گردد که با تجویز ویتامین A این اختلالات تا حدودی برگشت می‌کند.

نویسنده

محسن شجایی

ویتامین c محافظی برای پوست

ویتامین C آنتی اکسیدانی مطمئن

مقدمه:

شما از ويتامين C زياد شنيده‌ايد و از تأثير آن بر سرماخوردگي آگاهيد، دليل اين همه فوائد ويتامين C در بدن چيست؟ اين ويتامين چه اعمال ديگري در بدن انجام مي‌دهد؟

ويتامين C در واکنشهاي شيميايي بدن به عنوان يک حمل کننده الکترون عمل مي‌کند، اين ويتامين مهم‌ترين آنتي‌اکسيدان محلول در آب است. آنتي‌اکسيدان به موادي گفته مي‌شود که با حرکت در خون، مواد شيميايي را که به بافت‌ها لطمه مي‌رسانند را خنثي مي‌کنند. به اين دليل است که ويتامين C در جلوگيري از بروز يا بهبود بسياري از بيماري‌هاي مزمن دوران کهنسالي مؤثر است.

دکتر لینوس پاولینگ، دانشمندی که جایزه نوبل را دریافت کرد، معتقد است که مکمل‌های ویتامین C، نقش فوق‌العاده‌ای در سیستم دفاعی بدن دارند. تحقیقات نشان داده است، کسانی که به اندازه کافی ویتامین C مصرف نمی‌کنند، زودتر به بیماری عفونی، سرماخوردگی و انواع سرطان دچار می‌شوند.

 

تاریخچه:

کشف ويتامين C داستان جالبي دارد در قرن ۱۹، دريانوردان انگليسي براي رهايي از نوعي بيماري که در دريا به آن مبتلا مي‌شدند و بعداً اسکروي نام گرفت، مقدار زيادي ليمو در کشتي خود حمل مي‌کردند .براي همين به آنها ملوان ليمويي مي‌گفتند. اسکروي بيماري مهلکي بود که کاشفان سرزمين‌هاي دور پس از مدت طولاني که بر روي آب سفر مي‌کردند به آن مبتلا مي‌شدند و بسياري از آن‌ها در اثر اين بيماري مي‌مردند. اسکروي کمبود طولاني مدت ويتامين C است.

اين مطلب انگيزه‌اي شد براي جستجوي عامل درمان اسکروي در پرتقال، که منجربه کشف ويتامين C در سال ۱۹۲۸ شد و اسيد اسکوربيک نام گرفت. انسان و بعضي حيوانات فاقد آنزيم لازم براي توليد ويتامين C در بدن هستند از اين رو نيازمند دريافت آن از طريق غذا مي‌باشند.

ويتامين C از نظر غذايي بسيار حساس است و به راحتي در اثر حرارت و تاثير مواد قليايي از دست مي‌رود. حرارت پخت نيزموجب کاهش اين ويتامين در سبزيجات مي‌شود .

 

 

عملکرد ویتامین C در حفاظت از پوست:

وجود ویتامین C برای  تولید کلاژن بسیار حیاتی  است. کلاژن ماده ضروری پیوند بافت و نگهدارنده پوست است که بدون آن بدن فرو می‌پاشد. چون این پروتئین باعث نگهداری اسکلت بدن ما، چسباندن ماهیچه‌ها به استخوان‌ها و نگهداری پوست و اعضای بدن در جای خودشان می‌شود.

 

 

ویتامین C همچنین در مداوای التهاب، نقش شگفت انگیزی ایفا می‌کند. ویتامین C دو عمل انجام می‌دهد یکی آنکه از تولید ماده‌ای شیمیایی به نام آراشیدونیک اسید، که باعث التهاب پوست می‌شود، جلوگیری می‌کند و دوم اینکه ویتامین C باعث تعویض تاثیر آراشیدونیک اسید می‌شود و آن را به ماده‌ای بی ضرر تبدیل می‌نماید.

 

اثرات ضد لکی ویتامین C:

ویتامین C اثر احیاکنندگی دارد و شفاف کننده می‌باشد. توجه کنید که اینجا از لغت روشن کننده استفاده نمی‌کنیم بلکه از لغت شفاف کننده استفاده می‌کنیم اثر ضدالتهابی ویتامین C به عنوان مکمل است.

درمان پزشکی لک‌ها عبارتست از: روشن کننده، لایه بردار و یک ترکیب مکمل یا تکمیل کننده که می‌تواند ویتامین C باشد.

آسکوربیک اسید یا ویتامین سی به عنوان یکی از مواد کنترل کننده سنتز ملانین بکار می‌رود. مشتقات جدیدتر این ماده همانند منیزیوم اسکوربیل فسفات و اسکوربیل گلوکوزاید و تتراهگزیل دسیلاسکوربات برای کنترل ملانوژنزیز بکار می‌روند. این مشتقات می‌توانند رادیکال‌‌های آزاد را جمع‌آروی نموده و از اثر آن‌ها رد فعال‌سازی ساخت ملانین جلوگیری نمایند به علاوه سبب مهار مرحله اکسیداسیون در طی فرایند سنتز ملانین تبدیل دئپا به دوپاکوئینون ملانین نیز عمل نمایند به علاوه بر مهار تیروزنیاز در ساخت و فعالیت نیز اثر می‌نمایند.

 

ویتامین C در حیوانات:

حیوانات می‌توانند ویتامین C بدنشان را خود تولید کنند. کبد آن‌ها خود به خود از قند ساده‌ای به نام گلوکز، ویتامین C می سازد. متاسفانه، ما موجودات برتر نمی‌توانیم خودمان ویتامین C بسازیم، زیرا کبد ما آنزیم سازنده آن را ندارد. بنابراین اگر ما ویتامین C را به رژیم  غذایی‌مان اضافه نکنیم، خیلی زود با کمبود آن مواجه خواهیم شد که خود می‌تواند زمینه بروز بیماری‌های گوناگون شود.

 

 

Soskin و …… برندهایی هستند که ویتامین C دارند.

نویسنده

محسن شجایی

ویتامین E خواص بی نظیر آن

ویتامین E

مقدمه:

ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان محلول در چربی است که برای بدن ما بسیار مفید است. اگرچه عملکرد اولیه ویتامین E حفاظت از غشای سلولی بدن است، این ویتامین همچنین نقش مهمی در حفظ شمارش تعداد گویچه‌های خون، سلامت قلب، عضلات، اعصاب، پوست و مو ایفا می‌کند.

ویتامینE  دو دسته توکوفرول و توکوترینول‌ها را در بر می‌گیرد. البته فرم‌های فعال آن آلفا و گاما توکوفرول می‌باشند که به عنوان آنتی‌اکسیدان محلول در چربی فعالیت می‌کنند و آلفا توکوفرول از گاما توکوفرول فعال‌تر است.

آلفا توکوفرول یک گیرنده چربی‌های رادیکالی است و از این طریق به واکنش‌های زنجیره‌ای رادیکال‌های چربی خاتمه می‌دهد و به عنوان آنتی‌اکسیدان اثر خود را اعمال می‌کند. در این واکنش‌ها یک رادیکال کم انرژی توکوفروکسیل تشکیل می‌شود که دیگر نمی‌تواند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کند. این فرم رادیکالی ویتامینE  توسط ویتامین C به وضعیت اولیه‌اش بر می‌گردد. علاوه بر این، ویتامینE  می‌تواند از پرتئین‌های غشایی حاوی سلنیوم یا سولفور محافظت کند. اجازه دهید نگاهی به فواید ویتامینE  بر روی صورت بیاندازیم.

تصویر 1: فرم شیمیایی ویتامین E

اثرات درمانی:

ویتامین E برای چین و چروک و لکه های پیری

خواص آنتی‌اکسیدانی آن آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد اشعه فرابنفش را که باعث ایجاد چین و چروک و لکه‌های پیری می‌شوند، مسدود می‌کند. ویتامین E همچنین تولید کلاژن در پوست را که باعث حفظ خاصیت الاستیکی و جلوگیری از تشکیل چین و چروک می‌شود را بالا می‌برد. علاوه بر کم کردن سرعت تشکیل چین و چروک، ویتامین E همچنین با افزایش بازسازی و ترمیم سلول‌ها چین و چروک را محو می‌کند. استعمال منظم آن قبل از خواب هم خط خنده را از صورت پاک می‌کند. بسته به عمق خطوط، محو شدنشان هم به همان اندازه طول خواهد کشید. برای بهره بردن از این خاصیت مقدار کمی از ویتامین E را شب هنگام و بعد از پاک کردن آرایش با انگشت خود به پوست صورت بمالید.

 

اثرات ضد التهابی

ویتامینE  به علت مهار تولید و ترشح مدیاتورهای شیمیایی مثل هیستامین، می‌تواند اثرات ضد التهابی نیز روی پوست داشته باشد.

ویتامین E به عنوان یک التیام بخش بسیار مفید شناخته می‌شود. استعمال این ویتامین بر روی صورت باعث روشن شدن زخم‌ها، تسکین آفتاب سوختگی، کاهش چین و چروک و … می‌شود.

 

مرطوب کننده عالی

از آنجا که ویتامینE  سرشار از آنتی‌اکسیدان است به صورت یک نگاه درخشان می‌بخشد با این حال به خاطر خاصیت چسبندگی آن و محلول بودن در چربی و ویسکوزیته بالا به عنوان یک نرم کننده و مرطوب کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

درمان آفتاب سوختگی

احساس سوزش ناشی از آفتاب سوختگی جزئی را می‌توان با استفاده از ویتامینE  کاهش داد. ویتامینE  آسیب ناشی از اشعه فرابنفش خورشید بر روی پوست را به حداقل می‌رساند. ویتامین  Eبه خاطر اینکه با صدمات ناشی از اشعه فرابنفش مبارزه می‌کند به لوسیون‌های ضد آفتاب اضافه شده است.

 

خاصیت آنتیاکسیدان ویتامینE

ویتامینE  يك ويتامین محلول در چربی و يك آنتی‌اکسیدان اصلی و مهم در جلوگیری از فرآيند پراکسیداسیون لیپید است که با استقرار در غشاء سلولی وظیفه حفاظت اين ساختار مهم در برابر راديکال‌های آزاد پراکسیل (ROO-) تولید شده از اکسیداسیون چربی‌ها را بر عهده دارد.

 

منابع ویتامین E

ویتامین E در برگ سبز سبزیجات و میوهایی مانند انبه، جوانه گندم، تمشک و … موجود است. ما می‌توانیم بدنمان را با مقدار مورد نیاز ویتامین E به وسیله مکمل‌های ویتامین  Eکه حاوی ویتامینE  هستند غنی کنیم. ویتامین E  یک راه حل برای زیبایی است که پوست را جوان کرده و التیام می‌بخشد. ویتامین  Eبرای صورت، پوست، مو و ناخن شگفتی‌ساز است.

نتیجه گیری:

ویتامین Eدر ایزومرهای مختلف α، β، δ و γ توکوفرول وجود دارد. جمع‌آوری کننده رادیکال‌های آزاد و جلوگیری کننده از اثر تخریبی آنان در چربی‌های سلول‌ها و غشاء‌های سلولی می‌باشد. همچنین پایداری بیولوژیکی سلول‌ها را باعث شده و پوست را نرم و مقاوم می‌سازد علاوه بر این خاصیت مرطوب کنندگی نیز دارد. ایزومرهای عمل کننده در پوست δ و γ می‌باشند که به حد وفور در جوانه گندم وجود دارد. α توکوفرول محلول‌ترین فرم ویتامین Eدر چربی‌ها می‌باشد.